Program Navigator

Odpovědět
Zpráva
Autor
Lynx

Program Navigator

#1 Příspěvek od Lynx »

Hraju si s programem Navigator. Kromě mnoha jiných funkcí (stažení předpovědi počasí, weather routing, vytváření trasových bodů, sestavování tras, možnost připojení GPS, načtení vektorových map atd.) také zpracovává astronavigační měření.
Protože jsem v posledních dvou, třech týdnech asi dvacetkrát měřil oběma svými sextanty, zkusil jsem, jak se budu se svými „ručně“ zpracovanými měřeními lišit. Výsledek mě potěšil, ale řešení bez výpočetní techniky je opravdovější.

Program detailně popisovat nebudu, pokud vás zajímá, ke stažení je zde: http://www.tecepe.com.br/nav/
-
navi1.png
navi1.png (42.59 KiB) Zobrazeno 308 x
-
navi2.png
navi2.png (61.05 KiB) Zobrazeno 308 x
Vítr? Vlny? To jsi chtěl, ne?

petrp
Site Admin

Re: Program Navigator

#2 Příspěvek od petrp »

Peťas, co používáš za sextant? Uvažoval jsem o tom, že bych si taky něco pořídil, jen tak z nostalgie. Jen mě trochu odrazuje co je na výběr - pro laika dost problém, nešáhnout vedla po nějakém nefunkčním krámu...

Lynx

#3 Příspěvek od Lynx »

Ahoj, sextanty mám dva:
  • Milý a jednoduchý (plastový) Davis Mk. III, který je ideální pro vyzkoušení a osvojení základů astronavigace. Další jeho předností (kromě nízké ceny) je velice nízká váha. Na lodi většinou létám, takže je to velká výhoda.
  • Jako další mám sextant sovětského námořnictva SNO-T. Je celokovový, velmi dobrý a stabilní. Je však velmi těžký a s kufříkem i rozměrný. Proto jej používám jen doma. Našel bych u něj i zápory, ale klady převažují.
Skvěle sextanty různých kvalitativních tříd porovnává Luděk Chovanec v tomhle videu: https://www.youtube.com/watch?v=OMeyjsbi3WU&t=2002s
Je to hned na začátku.
Vítr? Vlny? To jsi chtěl, ne?

petrp
Site Admin

#4 Příspěvek od petrp »

Díky, na toho Davise jsem koukal, ale ten plast mě dost odrazuje :D . Jdu zkouknout to video...

Odpovědět