Přidám osobní zkušenost s absolvováním kurzu a zkoušek...
1 - Z důvodů osobních i jinak pochopitelných, jsem úmyslně z volby vyřadil české zkoušky. Jinou radiovou koncesi už mám skoro 40 let a neustálé obnovování a placení výpalného ČTÚ už mě fakt přestalo bavit a tak jsem si vybral RYA SRC. To ovšem předpokládá alespoň základní znalost angličtiny. Ale opravdu není třeba se toho bát.
2 - Objednání a zaplacení online kurzu na stránkách RYA je otázka několika minut. Poté dostanete přístup k výukovým lekcím, mnohé jsou interaktivní a butete k nim potřebovat k PC připojit mikrofon a sluchátka. Úplně stačí ta, která jsou pro hry. Kurz je opravdu velmi názorný a naučíte se vše potřebné.
3 - Po absolvování kurzu budete pokračovat (taky online) k předběžnému testu na webu. Máte 3 pokusy dosáhnout tolika bodů, aby vás systém připustil k ostrým zkouškám, které se už ovšem konají osobně. Vím, že u nás je dělá Katka Křelinová Staňková, ta ale byla mimo ČR a já měl časovou tíseň, tak mi doporučila se obrátit na NYS Škola jachtingu (vřele doporučuju, neobyčejně ochotní a pružní) a samosebou taky - díky moc Katko!
4 - Dnes jsem absolvoval v Senci zkoušku - dostanete písemný test a pak proběhne praktická zkouška s vysílačkou. Pokud vše proběhne OK, máte hotovo a už jen počkáte na certifikát.
Celá akce mi trvala necelý týden! Jedno dopoledne u PC absolvovat kurz, po obědě preexam a pak už jen s někým domluvit termín zkoušek. Na konci týdne jsem odjel na zkoušky a bylo hotovo. Samosebou se to neobešlo bez již zmíněné max. snahy všech mi pomoci, aby se to dalo tak rychle zvládnout. Ale když se chce...
PS: Nikoho tím nechcu odrazovat od českých zkoušek! Toto byla jen moje osobní volba, věřím tomu, že u českých kurzů a zkoušek bude taktéž mnoho příjemných lidí, kteří se budou maximálně snažit, aby vše dobře dopadlo.
Takže, nebojte se toho!
SRC - VHF Radio
Re: SRC - VHF Radio
Koukám, že jsme zvolili stejný postup. Taky jsem se rozhodl pro odluku sebe od ČTU. Ze stejných důvodů. Před osmi až deseti lety (nechce se mi to hledat přesně) jsem absolvoval kurz a zkoušku. Taky jsem obojí dělal u NYS, ke které tenkrát Katka patřila.
Kurz byl velice kvalitní, velký důraz byl kladen na procvičování konkrétních možných situací, aby člověk věděl, co pak má říkat a dělat. Dalo mi to mnohem více, než všechny předchozí kurzy/školení atd. Metodika RYA a její správné použití jsou prostě výborné. Postupy jako mayday, pan pan, securité, mayday relay atd. si pamatuji dodnes.
Kurz byl velice kvalitní, velký důraz byl kladen na procvičování konkrétních možných situací, aby člověk věděl, co pak má říkat a dělat. Dalo mi to mnohem více, než všechny předchozí kurzy/školení atd. Metodika RYA a její správné použití jsou prostě výborné. Postupy jako mayday, pan pan, securité, mayday relay atd. si pamatuji dodnes.
Vítr? Vlny? To jsi chtěl, ne?
Re: SRC - VHF Radio
Tak pro doplnění - od vykonání zkoušek (u nás nebo na Slovansku) po doručení certifikátu necelý měsíc, ale jen za předpokladu, že využijete RYA Fast Track (vydání + 5 dní na doručení). Jinak je nutno počítat s dobou doručení ca 21 dní od vydání certifikátu v UK...